Doorzaam hoofdbeeld

Doorzaam-directeur Chantal Huinder

‘Het moet vanzelfsprekend zijn dat elke uitzendorganisatie ons kent’

Hoe kun je als uitzendondernemer optimaal investeren in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van uitzendkrachten? Een samenwerking met Doorzaam, dat is opgericht om de duurzame inzetbaarheid van uitzendkrachten te vergroten, ligt daarbij voor de hand. We spraken met directeur Chantal Huinder over de mogelijkheden.

Tekst: Elske Muis

Doorzaam is officieel een opleidings- en ontwikkelingsfonds. “Die titel pakt niet altijd het hele spectrum”, vindt directeur Chantal Huinder, “Het gaat om veilig, vaardig en vitaal aan het werk zijn. Alles wat we aanbieden, in zowel diensten als producten, is gericht op de uitzendkracht.”

Afbeelding
chantal Huinder
Chantal Huinder

Dit doet Doorzaam samen met de uitzendbranche en dus de uitzendwerkgevers, want zij staan het dichtst bij de uitzendkracht. “We leren het de uitzendbranche graag zelf te doen”, vervolgt Huinder. “Daar bieden we dus ook leerlijnen voor aan, dagtrainingen of webinars. Die zijn dan bijvoorbeeld gericht op vragen als ‘hoe ga je het goede gesprek aan’ of ‘wat is duurzame inzetbaarheid’. Het doel is om uitzendkrachten te ondersteunen bij hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, waardoor ze beter zijn voorbereid op veranderingen in de arbeidsmarkt.”

Doorzaam biedt verschillende initiatieven, waaronder scholingsvouchers (zie kader), budgetcoaching en adviesgesprekken. “De scholingsvouchers noemen we echt ons instapmodel. Daar zijn we mee begonnen. We bereiken steeds meer uitzendorganisaties.” Vanuit de scholingsvouchers groeide Doorzaam door met onder andere het Kansberoepbudget, Nederlands Taalbudget en een Ondersteuningsbudget. Dit alles om de uitzendkracht een sterkere positie te kunnen geven op de arbeidsmarkt. “Uitzendorganisaties zijn zoekende naar hoe ze hun kandidaten verder kunnen helpen in hun werk, maar ook persoonlijk”, zegt Huinder. “Wij willen en kunnen daar een bijdrage aan leveren.”

Wat zijn scholingsvouchers?

Scholingsvouchers zijn de eerste vorm van vouchers waarmee Doorzaam is begonnen. Huinder: “De scholingsvoucher biedt uitzendkrachten een vergoeding van maximaal 500 euro voor het volgen van een zelfgekozen training, cursus of opleiding, als deze relevant is voor hun huidige of toekomstige werk.”

Uitdagingen voor uitzendkrachten

Een sterke positie op de arbeidsmarkt geeft uitzendkrachten meer werkzekerheid, onderhandelingskracht en toegang tot ontwikkelingsmogelijkheden. Uitzendkrachten worden nogal eens geconfronteerd met onzekerheid. In tijden met veel nieuwe wet- en regelgeving en een veranderende arbeidsmarkt liggen uitdagingen op de loer. “Sowieso op het gebied van financiën. We zien dat vrij veel uitzendkrachten daar problemen mee hebben”, vertelt Huinder. “Het is ook een grote uitdaging om deze groep te bereiken.”

Hoe belangrijk is scholing? “Die is enorm belangrijk om de uitzendkracht een stap verder te laten zetten. Letterlijk, naar een andere baan of een stap opzij of omhoog”, aldus Huinder. “Maar ook voor de persoon zelf, dus mentaal. Scholing geeft een enorme boost aan het zelfvertrouwen.”

‘Met het Kansberoepbudget kunnen uitzendkrachten doorstromen naar een tekortberoep’

Scholing en doorstroming stimuleren

“We willen heel graag stimuleren om te leren en te werken," vervolgt Huinder. “Zo bied je de uitzendkracht meer vastigheid.” Doorzaam werkt samen met verschillende sectoren. “We proberen veel samen te werken met de sectoren waarin veel tekorten zijn. We hebben al een lange geschiedenis met technische opleidings- en ontwikkelingsfondsen. Dat is natuurlijk de brede techniek. Daar wordt veel in opgeleid, maar ook binnen de logistiek, bijvoorbeeld tot operator. Of denk aan hoveniers en beveiligers.”

De arbeidsmarkt is krap, met tekorten aan alle kanten. Doorzaam probeert uitzendondernemers te helpen om de strijd aan te gaan. “In coronatijd zijn we begonnen met het Kansberoepbudget”, vertelt de directeur. “Met dit budget kunnen uitzendkrachten doorstromen naar een tekortberoep. We gebruiken hiervoor de lijst met tekortberoepen van het UWV. Voor een van die beroepen kan een uitzendkracht dan studeren, zodat diegene naar die sector kan doorstromen. Dit zorgt voor werkzekerheid voor de uitzendkracht, maar ook verlichting in de krappe arbeidsmarkt.”

Het Kansberoepbudget van 1.500 euro stimuleert volgens Doorzaam de uitzendorganisatie om ook zelf te investeren in de uitzendkracht. “Dit doen wij dus in gezamenlijkheid, om ervoor te zorgen dat de uitzendkracht verder kan ontwikkelen.”

Groei en toekomst

“Ik vind het heel mooi dat we de ruimte hebben om te kijken hoe we de uitzendkracht vooruit kunnen helpen”, zegt Huinder trots. “Dus niet alleen maar opleiden, maar het hele pakket aanbieden.” Het levert Doorzaam een mooie groei op: “In 2022 hebben we 11 duizend uitzendkrachten weten te bereiken. Vorig jaar waren dat er al bijna 15 duizend.”

In 2023 maakten 6.023 uitzendkrachten gebruik van de scholingsvouchers en 564 mensen zagen kans om het Kansberoepbudget in te zetten. Ook het Nederlands Taalbudget voor arbeidsmigranten en laaggeletterde medewerkers om Nederlands te leren, werd veel gebruikt. Er werden 684 uitzendkrachten individueel geholpen en 837 groepstrajecten gestart.

Huinder is trots op de groei, maar wordt zelf vooral blij van het vooruithelpen van de mensen. “Wat ik heel mooi vind, is als je mensen tot tranen hebt geroerd. ‘Ik had nooit gedacht dat ik dit kon’, zeggen sommigen. Wat is het mooi dat we iemand op die manier zelfvertrouwen kunnen geven. Dat we kunnen bijdragen aan iemands leven.”

Hoe ziet Doorzaam de toekomst voor zich? “Ik zeg altijd dat het vanzelfsprekend zou moeten zijn dat elke uitzendorganisatie ons kent”, zegt Huinder hoopvol. “Het is zo zonde als je niet met ons samenwerkt of niet gebruikmaakt van onze dienstverlening. Als een uitzendkracht wil ontwikkelen, denk dan aan Doorzaam.”