Marco HendrikseGroeien zonder ‘oei’

Oei, ik groei! Dit is en was een boek dat altijd door goedbedoelende tantes aan nieuwbakken ouders cadeau wordt gedaan. Waar het hier om gaat is dat woordje ‘oei’. Volgens Van Dale een ‘uitroep van pijn of schrik’. Dat roept negatieve gevoelens op. Bij deze boektitel zou je dus kunnen denken dat groeien iets negatiefs is, iets om van te schrikken.

Dat is het natuurlijk geenszins. Sterker nog, in het professionele leven is het een must. Je moet je ontwikkelen, je moet groeien als professional. Daartoe zijn dan ook bibliotheken volgeschreven. Hoe ontwikkel je talent? Hoe stimuleer je ontwikkeling? Het levert immers nogal wat op, medewerkers die productief en innovatief zijn.

Het ontwikkelen van medewerkers kan op allerlei manieren: van leren van collega’s, jobrotatie en het uitvoeren van stretch assignments tot formele scholing. Vele wegen leiden naar Rome. Het ligt natuurlijk aan het doel en de loopbaanfase van een medewerker welke methode op dat moment het meest geschikt is.

Veel medewerkers vinden het ontzettend belangrijk om zich te ontwikkelen. In vacatureteksten tref je dan ook vaak een passage aan over ‘de fantastische ontwikkel- en doorgroeimogelijkheden’ die door de organisatie worden geboden. Dat is dus een van de pullfactoren waarop toekomstige medewerkers letten. En uiteindelijk moet je dat als organisatie dan waarmaken. Anders zijn je ontevreden en teleurgestelde medewerkers zo weg. Kun je weer opnieuw gaan werven, met die standaardzin over ontwikkeling in je vacaturetekst….

Scholing kan ervoor zorgen dat je meer kansen krijgt op de arbeidsmarkt. Of dat je aan de slag kunt in een andere branche. Het zorgt er uiteindelijk voor dat medewerkers met plezier en met zelfvertrouwen hun werk doen. Werkgeluk. Dat is wat je met opleiding & ontwikkeling óók kan bereiken.

Dat moet je alleen niet tegen mijn 17-jarige zoon zeggen. Voor hem staat school nog gelijk aan ‘moeten’. Geluk is voor hem pielen met een bal op een trainingsveld. Daardoor wordt hij een betere voetballer. Ook ontwikkeling natuurlijk. Alleen, wèl aansluitend bij zijn wensen en verlangens. Zo moet het ook zijn bij professionele ontwikkeling. Aansluiten bij de wensen en behoeften van medewerkers. Dat zorgt misschien wel voor exponentiële groei.

Marco Hendrikse, hoofdredacteur Flexmarkt
flexmarkt@vmnmedia.nl

PS: Je kunt ook veel leren op congressen en events. Op 7 december organiseren we het FleXevent over wet- en regelgeving. Schrijf je hier in!